Walentynkowy deser jogurtowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki czerwone rozpuścić w 500 ml(2 szklanki) wrzącej wody. Naczynie najlepiej szersze wyłożyć folia spożywczą, wlać przestygniętą galaretkę.Pozostawić do stężenia. Galaretke można przygotwac dzień wcześniej.
2.Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną rozpuścic w 1 szklance przegotowanej wody, odsawić do lekkiego stężenia.
3.Podłużną formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą.
4.Z galaretek wykrawać foremką serduszka.
5.Śmietankę ubić z cukrem, zmniejszyć obroty miksera dodawać po łyżce jogurtu oraz tężejącą galaretkę cytrynową/gruszkową.
6.Układać serduszka w foremce (dolną częścią serduszka do góry).Zalać pozostałym masą jogurtową.
7.Wstawić jogurtowiec na chwilę do lodówki aby masa stężała Na powierzchni jogurtowca ułożyłam resztę kostek galaretki.
Komentarze