Wakacyjne tiramisu z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Lekkie, jagodowe tiramisu to wręcz idealna propozycja na upalne dni lata. Deser rodem z Włoch, które słyną z pysznych deserów. Moja wersja jest owocowa i bezalkoholowa. Orzeźwiająca.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • -ser mascarpone : 250 g
    -jagody świeże lub mrożone : 200 g
    -jogurt naturalny gęsty : 4 łyżki
    -cukier biały lub miód naturalny : 4 łyżki
    -cukier brązowy (opcjonalnie) : 1- 2 łyżki
    -zaparzona kawa espresso : 200 ml
    -biszkopty podłużne : 100 g
    -aromat migdałowy do ciast : 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wakacyjne tiramisu z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt zmiksować z cukrem i mascarpone.
  • 2. Kawę wymieszać z aromatem migdałowym, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Biszkopty połamać na pół, zamoczyć w kawie, ułożyć w pucharkach. Biszkopty pokryć warstwą jagód oraz masy jogurtowo-serowej. Przykryć kolejną warstwą nasaczonych ciastek, przykryć warstwą jagód i masy jogurtowo-serowej. Wierzch deseru można posypać brązowym cukrem lub polać miodem naturalnym.
  • deser tiramisu po mojemu 4. Deser wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować jadalnymi kwiatami lub według uznania.

Porady

Dodając do desru jagody mrożone warto je wcześniej rozdrobnić w blenderze. Podając deser dzieciom, zamiast kawy do nasączania biszkoptów można użyć zimnego kakao. Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru. Włosi do masy serowej dodają żółtka i ubite białka jaj. Moja wakacyjna wersja jest bezpieczna, głównie z uwagi na wysokie temperatury nie dodaję surowego jaja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować