Leczo ze świeżymi ziołami

0 (0 ocen)

  • 45 min

lato- sezon na świeże zioła z ogródka

  • 45 min

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy ( u mnie podwawelska)
    1 mała cukinia
    1 papryka czerwona
    1 papryczka chilli
    1 cebulka
    6 pieczarek
    2 pomidory
    ząbek czosnku
    3 gałązki świeżej bazylii
    gałązka oregano
    trochę natki pietruszki
    sól
    pieprz

Leczo ze świeżymi ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02h5cd1 1. Kiełbasę pokroić w pół-talarki, wrzucić do garnka żeby tłuszcz się z niej wytopił, dodać drobno posiekaną cebulę, smażyć 3 minuty.
  • image-291pcuf 2. Obrać cukinię. pokroić w kostkę dodać do garnka, następnie umyć chilli i czerwoną paprykę ( również pokrojone w kostkę), w międzyczasie sparzyć pomidory.
  • image-26wwg3x 3. Umyć pieczarki, pokroić w pół-talarki, pokroić w kosteczkę ( lub przecisnąć przez praskę) czosnek oraz pomidory bez skórki, wszystko dodać do garnka i gotować 10 minut aż woda z pieczarek wyparuje, a pomidory rozgotują się.
  • image-0o338qy 4. Bazylię,oregano oraz pietruszkę umyć i posiekać, dodać do garnka, całość przyprawić solą i pieprzem.
    Smacznego!

    Danie dla dwóch osób.

Porady

Jeśli nie macie świeżych ziół można je zastąpić suszonymi. Jeśli kiełbasa będzie chuda dodajcie trochę tłuszczu, żeby się nie przypaliło.

Komentarze

Podobne przepisy