Waflowe ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna przystawka a zarazem świetna przekąska np.na kolację

  • 60 min

Składniki:

  • 2 wafle prostokątne
    3 uda z kurczaka
    1 jajko
    20 dkg kurek(nie jest to konieczne)
    sól,pieprz,bułka tarta
    natka pietruszki
    1 pomidor
    kilka plastrów sera żółtego
    ketchup do dekoracji

Waflowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso na roladki 1. Udka odgotowujemy.Rosół jaki nam się nagotuje możemy wykorzystać do zupy(ja tak zrobiłam i dodałam kurki by zupka była aromatyczna a kilka wyjęłam do zmielenia z mięskiem).
  • 2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,sól,pieprz,jajko.Mieszamy na gładką masę.
  • zwijanie rolad 3. Smarujemy wafle powoli i równomiernie by ich nie połamać.
    Zostawiamy niezwinięte na ok.5min. by wafle zmiękły.Po czym zwijamy je w rolady.
  • krojenie roladek 4. Wkładamy na 15 min do lodówki by dobrze się skleiły.Kroimy je na ukos i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Zapiekamy ok.15min. w nagrzanym do temp.180*C piekarniku.
  • roladki waflowe 5. Pomidora kroimy w półplasterki,układamy na nim roladki.Dekorujemy serem żółtym,ketchupem,szczypiorkiem.

Porady

Dodatkowo możemy zrobić ruloniki z sera lub szynki i mamy idealną przystawkę na zimną płytę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy