Wafelki czekoladowo-orzechowe

0 (0 ocen)

Szybkie wafelki czekoladowo-orzechowe. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Polecam!

Składniki:

  • Masa ciemna:
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka/ jogurtu naturalnego
    garść posiekanych orzechów, np. laskowych

    Masa jasna:
    200 ml śmietanki 36 %
    2 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka/ jogurtu

    Dodatkowo:
    3 duże wafle

Wafelki czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa ciemna: Czekoladę posiekać, dodać do niej resztę składników. Całość podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników. Następnie zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciepłą masę rozprowadzić na pierwszym waflu i przykryć drugim.
  • 2. Masa jasna: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Masę rozsmarować na waflu, przykryć ostatnim. Całość obciążyć, np. deseczką. Schłodzić około 60 minut.
  • 3. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, rozpuścić do uzyskania jednolitej polewy. Jeszcze ciepłą wylać na górny wafel. Schłodzić do stężenia polewy. Przed podaniem pokroić na kwadraty. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy