Waniliowy ryż brulee

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przebijając się przez słodką, twardą skorupkę trafiamy łyżką w ekstremalnie waniliową, kremowo-śmietanową masę ryżową, upstrzoną czarnymi ziarenkami wanilii... Prosty i zarazem wykwintny deser...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż: 50 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier (płaska): 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - śmietanka 30%: 0.5 szklanki
    DO POSYPANIA:
    - cukier trzcinowy: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy ryż brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól i laskę wanilii, którą przecinamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy nasionka, które razem z przeciętą laską wkładamy do mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając regularnie. Kiedy mleko zostanie wchłonięte dolewamy śmietankę i dalej gotujemy. Ryż powinien być mięciutki, ale nie rozgotowany. Powinien być zatopiony w kremowym sosie mleczno śmietanowym, ale całość nie może być rzadka. Najlepiej dolewać śmietankę powoli i obserwować, czy jeszcze powinniśmy dolać ,czy już wystarczy.
  • 2. Masę rozkładamy do 4 niskich kokilek. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Każdą porcję posypujemy łyżką cukru trzcinowego, który karmelizujemy przy użyciu palnika do creme brulee. Natychmiast podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ryż Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować