Przebijając się przez słodką, twardą skorupkę trafiamy łyżką w ekstremalnie waniliową, kremowo-śmietanową masę ryżową, upstrzoną czarnymi ziarenkami wanilii... Prosty i zarazem wykwintny deser...
Waniliowy ryż brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, sól i laskę wanilii, którą przecinamy wzdłuż i nożem zeskrobujemy nasionka, które razem z przeciętą laską wkładamy do mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając regularnie. Kiedy mleko zostanie wchłonięte dolewamy śmietankę i dalej gotujemy. Ryż powinien być mięciutki, ale nie rozgotowany. Powinien być zatopiony w kremowym sosie mleczno śmietanowym, ale całość nie może być rzadka. Najlepiej dolewać śmietankę powoli i obserwować, czy jeszcze powinniśmy dolać ,czy już wystarczy.
2.Masę rozkładamy do 4 niskich kokilek. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Każdą porcję posypujemy łyżką cukru trzcinowego, który karmelizujemy przy użyciu palnika do creme brulee. Natychmiast podajemy.
Komentarze