"pachnący" sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć na proszek. W rondelku rozpuścić margarynę i wymieszać z herbatnikami. Powstałą masą wylepić dno foremki (ok 23 cm średnicy).
2.Ser, śmeitankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i miąższ wanilii wymieszać mikserem an najwolniejszych obrotach. Dodać jajko i stopniowo po jednym żółtku.
3.Wyłożyć masę serową na spód z herbatników. Formę owinąć folią aluminiową i umieścić w większej foremce. Większą foremkę napełnić do około połowy wysokości gorącą wodą i wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. Piec ok 1h.
4.Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku do ostygnięcia.
Przed podaniem posmarować sernik rozpuszczoną białą czekoladą i udekorować kwiatami.
Komentarze