Waniliowy sernik gotowany z jagodami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy sernik, który posmakował mojej młodszej córeczce :) Chyba więcej rekomendacji to ciasto nie potrzebuje ;) Delikatne, lekkie, aromatyczne casto bez pieczenia. Jagody można zastąpić truskawkami, wiśniami, śliwkami itd.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 24cm lub kwadratową 24/24cm:

    Masa serowa:

    1kg mielonego twarogu (ja kupiłam w wiaderku z Biedronki o smaku waniliowym; jeśli kupisz naturalny – dodaj 20dag cukru i 2 cukry waniliowe lub laskę wanilii)
    10 dag masła/margaryny zwykłej
    3 żółtka
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1/2 szklanki mleka
    skórka otarta z 2 cytryn
    ewentualnie 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ½ szkl. wrzątku

    Dodatkowo:

    30 dag herbatników/biszkoptów
    2 galaretki o smaku owoców leśnych (ewentualnie inny smak)
    50 dag czarnych jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy sernik gotowany z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiksuj w rondelku z rozpuszczonym i wystudzonym masłem, żółtkami i skórką cytrynową. Dodaj proszek budyniowy rozrobiony w mleku. Miksuj do połączenia składników. Następnie masę serową zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i wystudź. Jeśli masa wyjdzie za rzadka dodaj wystudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  • 2. Tortownicę wyłóż herbatnikami lub biszkoptami i wyłóż na nie masę serową. Wyrównaj wierzch i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Przygotuj galaretki w 700ml wrzątku. Na sernik wyłóż jagody i zalej tężejącą galaretką. Podajemy po zastygnięciu galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować