Waniliowe piankowe ciasto z malinami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

proste , smaczne... delikatne...idealne na smaczny deser :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    2. Pianka budyniowa:
    5 białek
    cukier waniliowy
    kilka kropel aromatu wanilowegpo
    3\4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    Dodatkowo

    1\2 kg malin
    oraz maliny do dekoracji ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Waniliowe piankowe ciasto z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielic na 2 cześci , jedna czesc wieksza na spod, i mniejszą na kruszonke.
    Ciasto schłodzić.

    2. Blachę o wymiarach 30 na 25 wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Większa czesc ciasta rowałkowac i wyłozyc nim dno blaszki, Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
    Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
    2.Maliny opłukać.
    Białka ubić z cukrami na sztywno, dodac budyń, zmiksowąc na koniec wlac olej.Wymieszać.

    3. Na spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać obok siebie maliny, lekko je wtapiając w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejsza cześć schłodzonego ciasta.


    Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.Przed podaniem mozna udekorowac swiezymi malinami , smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować