Waniliowe muffinki "motylki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w jednej misce (mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy mokre składniki (jajko, mleko, rozpuszczone masło).
Zawartość obydwu misek łączymy ze sobą i mieszamy. Ciasto może być grudkowate.
2.Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta do około 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni, aż uzyskają ładny, złoty kolor. Ostudzone muffinki gotowe są do dekoracji.
3.Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Smarujemy nim babeczki po wierzchu. Galaretki przekrawamy wzdłuż na cieńsze plastry, a następnie w poprzek, tak żeby z jednej galaretki uzyskać 4 części. Będą to skrzydełka. Przez środek układamy cukrowe dekoracje, a czółka motylka robimy z kawałków galaretek.
Komentarze