Waniliowe oponki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatne drożdżowe oponki, pachnące wanilią i cytryną. Łatwo się je robi, szybko smaży a jeszcze szybciej znikają z półmiska.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk:
    0,5 kg mąki
    4 dag świeżych drożdży
    2 opakowania cukru waniliowego
    ¼ l ciepłego mleka
    5 dag cukru
    3 żółtka
    Sól do smaku
    ½ kieliszka spirytusu
    5 dag masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    Cukier puder do posypania
    Około 1 litra oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: zrobić rozczyn – 1 łyżka cukru, 15 dag mąki i ciepłe mleko –lekko wymieszać, gęstość rozczynu powinna być gęstości śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesypać pozostałą mąkę, sól do smaku, żółtka, 1 cukier waniliowy, pozostałe mleko, alkohol, sok i skórkę z cytryny – wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Następnie dodawać małymi porcjami płynne masło – wyrobić ponownie ciasto. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przenieść na stolnicę podsypaną mąką – rozwałkować na cienki placek o grubości około 5 mm. Wykrawać szklanką koła a w nich małym kieliszkiem w środku otwory. Przenieść na posypaną mąką deseczkę, odstawić do wyrośnięcia. Olej podgrzać do temp. smażenia, wkładać otrzepane z mąki oponki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmować widelcem i układać na bibułę do osączenia nadmiaru tłuszczu. Drugi cukier waniliowy zmiksować, wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim lekko wystudzone oponki.

Porady

1. do ciasta można dodać 1/3 laski wanilii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować