Bardzo delikatne drożdżowe oponki, pachnące wanilią i cytryną. Łatwo się je robi, szybko smaży a jeszcze szybciej znikają z półmiska.
40 min
Składniki:
Składniki na 30 sztuk:
0,5 kg mąki
4 dag świeżych drożdży
2 opakowania cukru waniliowego
¼ l ciepłego mleka
5 dag cukru
3 żółtka
Sól do smaku
½ kieliszka spirytusu
5 dag masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Cukier puder do posypania
Około 1 litra oleju do smażenia
Waniliowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: zrobić rozczyn – 1 łyżka cukru, 15 dag mąki i ciepłe mleko –lekko wymieszać, gęstość rozczynu powinna być gęstości śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesypać pozostałą mąkę, sól do smaku, żółtka, 1 cukier waniliowy, pozostałe mleko, alkohol, sok i skórkę z cytryny – wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Następnie dodawać małymi porcjami płynne masło – wyrobić ponownie ciasto. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przenieść na stolnicę podsypaną mąką – rozwałkować na cienki placek o grubości około 5 mm. Wykrawać szklanką koła a w nich małym kieliszkiem w środku otwory. Przenieść na posypaną mąką deseczkę, odstawić do wyrośnięcia. Olej podgrzać do temp. smażenia, wkładać otrzepane z mąki oponki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmować widelcem i układać na bibułę do osączenia nadmiaru tłuszczu. Drugi cukier waniliowy zmiksować, wymieszać z cukrem pudrem, posypać nim lekko wystudzone oponki.
Komentarze