Waniliowe kruche chruściki kokardki

0 (0 ocen)

  • 20 min

polecam szybkie smaczne kruche małe chrusciki kokardki-na jeden kęs;)

  • 20 min

Składniki:



  • ok 1, 5 szklanki mąki
    3 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    1 łyżka octu
    szczypta soli
    oraz:

    cukier puder i cukier waniliowy do posypania
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Waniliowe kruche chruściki kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam , dodaje żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i ocet.
    Zagniatam elastyczne ciasto .
    Rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, kroje w niewielkie o dł około 5 cm. paski z nacięciem pośrodku. Skrecam ku srodkowi tworzac kokardki.
    Smażę na gorącym tłuszczu na złoty kolor a po wyjęciu z tłuszczu odsączam na ręczniku papierowym.
    P rzed podaniem posypuje cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.Smacznego

Porady

składniki powinny miec temprerature pokojowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron kokardki (farfalle)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować