Pyszne, pachnące wanilią i mięciutkie babeczki do popołudniowej kawy. Rozpływające się draże czekoladowe i cukierek "schoko bons" w ich środku sprawiają, że babeczki zachwycą także małych Łakomczuszków.
45 min
Składniki:
Na 12 babeczek:
-1,5 szklanki mąki pszennej
-1,5 szklanki mleka
-3/4 szklanki oleju rzepakowego
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-2 jaja
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 laska wanilii
-12 cukierków "kinder schoko bons"
-36 sztuk draży czekoladowych w skorupce (np. smarties)
-12 papilotek do babeczek
Waniliowe babeczki na oleju z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki (razem z wydrążonymi ziarenkami wanilii) mieszamy ze sobą dokładnie w dużej misce. W osobnej misce dokładnie łączymy mokre składniki.
2.Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy szpachelką, aż powstanie gładka masa bez grudek.
3.Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Do każdej wlewamy po 3 łyżki masy. Na środku układamy cukierek schoko bons oraz 3 draże czekoladowe. Zalewamy pozostałym ciastem (po 3 łyżki). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy przez 20 minut. Smacznego!
Komentarze