Waniliowe ciasteczka ze skwarek

4.45 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tak - ze skwarek ;) Takie ciasteczka piekła moja Babcia oraz Mama. Zawsze nam smakowały! Do tej pory kiedy je jem, przypominam sobie najmilsze czasy dzieciństwa. Ciasteczka są bardzo kruche i niezwykle pyszne. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i warto choć raz je przygotować :D

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g skwarek
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 100 g miękkiego masła
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 żółtka
    - 0,5 szklanki cukru
    - 2 łyżki śmietany
    - ziarenka wanilii
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.45 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Waniliowe ciasteczka ze skwarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skwarki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku i dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, śmietanę, sól i ziarenka wanilii. Wszystko zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto, które wkładamy na około 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę do mięsa, na którą nakładamy kształtkę do ciastek. Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut (do momentu lekkiego zarumienienia). Życzę smacznego! :)

Porady

* ciasteczka w wersji orzechowej możemy przygotować zastępując ziarenka wanilii, 2 łyżkami kremu orzechowego (wtedy zmiejszmy też ilość masła). * ciasteczka w wersji kokosowej przygotujemy zastępując masło olejem kokosowym (tłoczonym na zimno) oraz dodatkiem wiórek kokosowych. Ciasteczka są dość kaloryczne, ale 1, 2, no może 3 od czasu do czasu nie zaszkodzi ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować