Waniliowa panna cotta z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody przez ok. 5 minut.
2.Śmietankę, mleko, cukier i cukier wanilinowy rozpuścić w garnku i doprowadzić do zagotowania.
3.Przelać do miseczek, wystudzić i wstawić na ok. 5-6 godzin do lodówki, aby Panna Cotta dobrze stężała.
4.Po zagotowaniu dodać żelatynę i energicznie mieszać przez ok. pół minuty.
5.Przed podaniem przygotowujemy sos malinowy tj. do małego garnuszka wsypujemy garść świeżych malin, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru pudru i podgrzewamy na małym ogniu, aż maliny puszczą sok. Sos zagotowujemy.
6.Aby wyłożyć deser na talerzyk należy na chwilę zanurzyć miseczkę w ciepłej wodzie.
7.Wyłożony na talerzyk deser polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy malinami.
Porady
Najlepiej, gdy Panna Cotta schłodzi się w lodówce przez całą noc, wtedy mamy pewność, że deser dobrze stężał.
Komentarze