Waniliowa panna cotta z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku gotujemy mleko ze śmietanką; dodajemy cukier i laskę wanilii. Gotujemy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy łyżkę szampana i podkręcamy ogień. jak zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy i po rozpuszczeniu przelewamy do dwóch dużych kokilek. Studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
2.Po kilku godzinach (4-6) nasz deser jest już zastygnięty i gotowy do wyjęcia i podania. Wyjmujemy go z lodówki, czekamy aż się lekko ogrzeje, żeby łatwo go wyjąć ( lub wstawiamy na kilka chwil do ciepłej wody ). W tym czasie w małym garnku podgrzewamy 75ml kremówki i zalewamy nią 75g pokruszonej gorzkiej czekolady. Po kilku chwilach mieszamy.
3.Maczamy w sosie umyte truskawki. resztę sosu rozprowadzamy na talerzykach; przekładamy na niego nasze panna-cotty. Ozdabiamy laską wanilii, miętą i startą czekoladą
Komentarze