Ciasto waniliowa jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania,dodać cukier,następnie powoli dodawać żółtka,wymieszać.
Przesiać mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy żółtkowej,wymieszać.
Ciasto przelać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15-20 minut.Przestudzić.
Po przestudzeniu nasączyć go ponczem przygotowanym z mocnej,posłodzonej i wystudzonej herbaty z aromatem waniliowym.
2.Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej,przegotowanej wody,odstawić do lekkiego stężenia.
Jagody dokładnie zmiksować z cukrem ,po czym połączyć z tężejącą galaretką.
warstwę jagodową wyłożyć na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubić z cukrami na sztywno ,dodać żelatynę i delikatnie wymieszać.
Pianę waniliową wyłożyć na dobrze stężoną warstwę jagodową.
Całość schłodzić.
Komentarze