Ciasto Waniliowa jagódka

5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki, puszysty,kakaowy biszkopt,orzeźwiająca warstwa jagodowa,a do tego delikatna waniliowa pianka rozpływająca się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Foremka 24/24
    Ciasto
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Poncz
    1/2 szklanki mocnej herbaty
    3 łyżeczki cukru
    kilka kropli aromatu waniliowego
    Warstwa jagodowa
    1 szklanka jagód
    2 łyżki cukru
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    Warstwa waniliowa
    500 ml śmietanki 30%
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Ciasto waniliowa jagódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania,dodać cukier,następnie powoli dodawać żółtka,wymieszać.
    Przesiać mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy żółtkowej,wymieszać.
    Ciasto przelać do natłuszczonej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 15-20 minut.Przestudzić.
    Po przestudzeniu nasączyć go ponczem przygotowanym z mocnej,posłodzonej i wystudzonej herbaty z aromatem waniliowym.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej,przegotowanej wody,odstawić do lekkiego stężenia.
    Jagody dokładnie zmiksować z cukrem ,po czym połączyć z tężejącą galaretką.
    warstwę jagodową wyłożyć na ostudzony i nasączony ponczem biszkopt.
    Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
    Śmietanę ubić z cukrami na sztywno ,dodać żelatynę i delikatnie wymieszać.
    Pianę waniliową wyłożyć na dobrze stężoną warstwę jagodową.
    Całość schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować