Propozycja na delikatną, puszystą i niezwykle smaczną babkę waniliową z rodzynkami. Babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)
1 godz. 40 min
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 35 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g masła
- ziarenka z laski wanilii
- szczypta soli morskiej
- 100 g rodzynek
Waniliowa babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.
Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły
odpowiednio urosnąć.
* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
2.Rodzynki sparzmy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.
3.Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
4.Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto.
* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.
Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.
Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
5.Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni C na około 40 minut.
Komentarze