Waniliowa babka z rodzynkami

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Propozycja na delikatną, puszystą i niezwykle smaczną babkę waniliową z rodzynkami. Babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • - 500 g mąki tortowej
    - 35 g świeżych drożdży
    - 200 ml ciepłego mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 jajka + 1 żółtko
    - 100 g masła
    - ziarenka z laski wanilii
    - szczypta soli morskiej
    - 100 g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Waniliowa babka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże.

    Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i
    odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły
    odpowiednio urosnąć.

    * Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże
  • 2 2. Rodzynki sparzmy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.
  • 3 3. Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

    Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.
  • 4 4. Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto.

    * Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawiamy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie smarujemy ją masełkiem.

    Następnie do formy wykładamy przygotowane ciasto.

    Formę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut, tak aby ciasto powiększyło swoją objętość.
  • 5 5. Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego
    do 180 stopni C na około 40 minut.

    * Ostudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować