Waniliowo-truskawkowa drożdżówka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zaczynu. Kostkę drożdży rozkruszamy do miski , zasypujemy ją 6 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki . Wlewamy do drożdży ciepłe mleko i mieszamy. Odstawimy na ok.15 do wyrośnięcia. Po tym czasie bierzemy drugą miskę i przelewamy do niej pół zaczynu. Do jednego zaczyny dodajemy połowę masła, 1 jajko, wanilię ( jeśli używacie laski wanilii to tylko ziarenka) pozostałe 6 łyżek cukru i połowę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Mają się pojawiać pęcherzyki powietrza przy naciskaniu- wtedy jest gotowe. Do drugiego zaczyna dodajemy resztę masła, jajko i zmiksowane z cukrem pudrem truskawki. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Oba ciasta przykrywamy ściereczkami i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, W tym czasie gotujemy budyń ale nie w pół litrze tylko w 400ml mleka- ma być gęsty i studzimy go. Dużą prostokątną blachę wyściełamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy truskawkowe ciasto. Układamy na blasze, smarujemy budyniem i kładziemy na nie waniliowe ciasto, które wcześniej należy tak samo rozwałkować. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100-120 C ( zależy czy macie termoobieg czy nie ) na 15 min aż ciasto wyrośnie i zwiększamy temp do 170-185 C. Pieczemy ok. pół godziny po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze ok 5-10 min, żeby ciasto nam nie opadło.
Komentarze