Waniliowo-lodowe ludziki

5 (177 ocen)

Deser nie tylko jest pyszny i orzeźwiający, ale tak podany spodoba się każdemu dziecku.

Składniki:

  • Składniki:
    - 6 łyżek cukru kryształu,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 0,5 litra mleka,
    - 6 żółtek,
    - 0,5 litra śmietanki 30%,
    - Wafelki do lodów,
    - Czekolada na oczy,
    - Płatki migdałowe na nos,
    - Rodzynki na buzię,
    - Herbatniki do podania
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowo-lodowe ludziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy na parze wraz z cukrem kryształem na puszystą masę. Po ubiciu wlewamy do nich gotujące mleko. Całość jeszcze raz podgrzewamy na wolnym ogniu około 2 minuty, by zgęstniało. Masę mleczno-jajeczna studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy przestudzoną masę. Całość po dokładnym wymieszaniu przekładamy do zamrażalnika. Po godzinie zamrażania przemieszać masę. Mieszanie powtarzać w kolejnych godzinach.

    Z zamarzniętych lodów formujemy ludzika.
    W tym celu nabieramy lody tworząc gałki Będą one stanowić głowę ludzika. Gałki układamy na herbatniku.
    Czapeczkę wykonujemy ze stożkowych wafelków do lodów. Czekoladę rozdrabniamy na mniejsze części i wykonujemy oczy. Z migdałów wykonujemy noc. Z rodzynek wycinamy usta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować