W pomarańczach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam gotować, zwłaszcza dla męża, który bardzo ceni moją kuchnię.A moja półtoraroczna ukochana córka chętnie mi towarzyszy i, w miarę możliwości, pomaga podczas przygotowywania posiłków.

Składniki:

  • ● filet z kurczaka
    ● 2 pomarańcze
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● jajko
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

W pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy pod bieżącą
    wodą, osuszamy papierowym
    ręcznikiem i kroimy wzdłuż na
    pół. Delikatnie rozbijamy, z obu
    stron oprószamy solą i pieprzem.
    Lekko skrapiamy sokiem
    z cytryny i odstawiamy do
    lodówki na 20 minut.
  • 2. Pomarańcze dokładnie myjemy.
    Jedną przekrawamy.
    Z połówki wyciskamy sok. Drugą
    połówkę i cały owoc obieramy
    i kroimy w cienkie plastry.
    Jajko rozkłócamy, wlewamy
    pozostały sok z cytryny oraz
    sok z pomarańczy.
  • 3. Plastry mięsa zanurzamy
    w masie jajecznej, a potem
    w bułce tartej. Smażymy z jednej
    strony na rozgrzanym oleju.
    Przewracamy na drugą
    stronę, obkładamy plastrami
    pomarańczy. Podsmażamy,
    a potem dusimy pod przykryciem,
    aby pomarańcze się
    podgrzały i puściły sok. Podajemy
    z ziemniakami.

Porady

Kurczaka można też natrzec niewielką ilością curry. Kotlety doskonale smakują podane z ugotowanym na sypko ryżem oraz surówką przygotowaną z drobno pokrojonych pomarańczy i pora , wymieszanych z majonezem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Komentarze

Podobne przepisy