korzenne ciesto z migdałami, galaretką z dyni i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

ciasto jest aromatyczne, chrupiące dzięki migdałom, z dynią i śmietaną szybko się zjada......................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, kakao 1 łyżka, przyprawa korzenna 1 opakowanie, migdały 1 szklanka, mleko 3,2% 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, herbata 1/2 szklanki, mus z dyni 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 2 opakowania, jogurt naturalny 4 łyżki, bita śmietana - w opisie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Mus Musy

Korzenne ciesto z migdałami, galaretką z dyni i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, miękka palma, culkier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa ma być o zważonej konsystencji, wsypać przyprawę korzenną, kakao, mąkę, proszek i sodę, zmiksować na jednolitą masę
  • etap 2. wlać mleko i połączyć składniki
  • etap 3. całe migdały rozdrobnić nie za drobno w rozdrabniaczu, wsypać do ciasta i połączyć mikserem składniki
  • etap 4. tortownica 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boków nie smarować - ciasto rozsmarować w blaszce, piec w 190 C 60 minut, do suchego patyczka
  • etap 5. zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć np. herbatą z cytryną i włożyć 1 blat do tortownicy
  • etap 6. mus z dyni z 1 szklanki wymieszać z jogurtem i galaretką rozmieszaną w 1 szklance gorącej wody, tężejącą dynię wyłożyć na ciasto, mus z dyni z 2 szklanki wymieszać z galaretką rozmieszaną w szklance gorącej wody i tężejącą wyłożyć na dynię z jogurtem

    nakryć blatem ciasta i lekko docisnąć, schować do lodówki na kilka godzin
  • etap 7. zimną śmietanę 30% 250 ml ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem, szprycka nałożyć śmietanę na cieście, boki posmarować resztą śmietany, schować do lodówki najlepiej na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować