Vanillekipferl

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszne, migdałowe ciasteczka pachnące wanilią i Świętami. Tradycja kuchni niemieckiej i austriackiej.

  • 40 min

Składniki:

  • 250 gr mąki pszennej
    180 gr zimnego masła
    100 gr mielonych migdałów
    90 gr cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    1 laska wanilii
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Vanillekipferl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier z wanilią oraz migdały włożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz miąższ z rozciętej laski wanilii. Całość dokładnie zagnieść w jednolite, gładkie ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie zagnieść i odrywać po małym kawałku wielkości orzecha włoskiego. Rękami uformować podłużne wałki, które zawinąć w półksiężyce. Tak przygotowane ciastka włożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 12 minut. Gotowe ciastka ostudzić i posypać cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Porady

Cukier waniliowy można z łatwości przygotować samemu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-cukier-waniliowy-33

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować