Vanillekipferl, to bardzo popularne ciastka w Austrii, jak i po Niemieckiej stronie. Pyszne, pachnące wanilią, orzechami i migdałami, lekko chrupiące, jednocześnie miękkie w środku. Gorąco polecam!
3.Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło - mieszamy.
Dodajemy zmielone migdały i orzechy laskowe.
Gdy nam powstanie zbita bryła, wyrabiamy ciasto ręcznie - wkładamy do lodówki na godzinę. Nie pomijamy tej pozycji,gdy ciasto będzie ciepłe, na blaszce nam się po prostu rozejdzie i powstanie ciapa.
4.Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, kroimy na kilka porcji, robimy wałki o grubości naszego palca wskazującego i kroimy na długość około 6 cm, zaginamy w kształt księżyca.
5.Pieczemy tryb termoobieg około 10 minut, na środkowej półce.
6.W tym czasie mieszamy puder z cukrem waniliowym i jeszcze ciepłe ciastka obtaczamy w pudrze - podajemy ostudzone.
Komentarze