Vanillekipferl

0 (0 ocen)

  • Średni

Vanillekipferl, to bardzo popularne ciastka w Austrii, jak i po Niemieckiej stronie. Pyszne, pachnące wanilią, orzechami i migdałami, lekko chrupiące, jednocześnie miękkie w środku. Gorąco polecam!

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 280 gramów
    - masło (zimne): 200 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - żółko: 2 sztuki
    - cukier waniliowy (16- sto gramowa torebka do ciasta): 1 sztuka
    - cukier waniliowy (16- sto gramowa torebka do cukru pudru): 1 sztuka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - migdały zmielone: 65 gramów
    - orzechy laskowe zmielone: 35 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Vanillekipferl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sypkie wkładamy do melaksera tj: mąkę cukier, cukier waniliowy - mieszamy.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C
  • 3. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło - mieszamy.
    Dodajemy zmielone migdały i orzechy laskowe.
    Gdy nam powstanie zbita bryła, wyrabiamy ciasto ręcznie - wkładamy do lodówki na godzinę. Nie pomijamy tej pozycji,gdy ciasto będzie ciepłe, na blaszce nam się po prostu rozejdzie i powstanie ciapa.
  • 4. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, kroimy na kilka porcji, robimy wałki o grubości naszego palca wskazującego i kroimy na długość około 6 cm, zaginamy w kształt księżyca.
  • 5. Pieczemy tryb termoobieg około 10 minut, na środkowej półce.
  • 6. W tym czasie mieszamy puder z cukrem waniliowym i jeszcze ciepłe ciastka obtaczamy w pudrze - podajemy ostudzone.
  • 7. Ta ilość składników odpowiada 83 ciasteczkom;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować