UZALEŻNIAJĄCE CZIPSY Z JARMUŻU Z CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Są tak pyszne, że po pierwszej porcji od razu myśli się o następnej, więc bez skrupułów przygotuj tych porcji więcej.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • liście jarmużu ( duża garść)
    łyżka stołowa słodkiego syropu (golden syrup, domowy syrop z cukru trzcinowego, melasa, sok z agawy)
    sok z połowy małej cytryny
    3/4 łyżeczki cynamonu (można mniej, ja uwielbiam cynamon)
    szczypta soli morskiej
    łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uzależniające czipsy z jarmużu z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
    Jarmuż umyj i osusz.
    Potargaj liście na mniejsze kawałki i usuń grube, nie przyjemne "żyłki"
    Wmisce dokładnie wymieszaj słodki syrop z cynamonem, sokiem z cytryny, solą i oliwą.
    Przełóż jarmuż do miski i zacznij potrząsać miską tak, by liście zanurzyły się w słodkim sosie i całe się nim poryły.
    Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
    Poukładaj jarmuż na blaszce, tak by listni nie leżały zbytnio na sobie.
    Piecz około 5-10 minut. Sprawdzaj czy czpispy zrobiły się chrupkie. *


    * Kiedy piekłam czipsy po raz pierwszy użyłam starego piekarnika gazowego. Temperatura była wysoka, wiec czipsy zrobiły się w mig. Przy piecykach gazowych należny sprawdzać stan czipsów, by jarmuż się nie spalił

    Jeśli masz piecyk z możliwością nawiewu nagrzej go do 140 stopni. Susz czipsy gorącym powietrzem około 10 minut.
    Gotowe czipsy powinny z łatwością, same odchodzić od papieru.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować