Urywane drożdżowe bułeczki ze śliwkami

0 (0 ocen)

Bułeczki idealne na podwieczorek a także na wycieczkę kiedy dopadnie nas głód.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    60 g masła
    2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek
    2 jajka
    ok. 40 dag śliwek
    mleko do posmarowania bułeczek

    Lukier;
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka wody
    posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Urywane drożdżowe bułeczki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinkę mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką.
    Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła.
    Śliwki drylujemy i osuszamy na sicie.
    Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C.
    Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Posypka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować