Tort poprzeczny z musem owocowym

4.99 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój urodzinowy tort z musem owocowy, kremem mascarpone i truskawkami...hmmm nic więcej mi nie potrzeba :D Tort powstał w kilka minut z baraku czasu więc jest totalnie improwizowany w środku jak i na wierzchu i takie o to właśnie torty tworzy się na szybko.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Okrągły biszkopt o średnicy ok 25cm
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru

    krem śmietanowy mascarpone:
    ok 1 l kremówki
    2 małe serki mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    0,5 kg różnych mrożonych owoców lub świeżych
    1 galaretka truskawkowa
    2 łyżeczki żelatyny

    do ozdoby:
    kilka truskawek
    różowa posypka waflowa

    rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką do wykonania wzoru
Wystaw ocenę:

4.99 (178 ocen)

Tort poprzeczny z musem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT 1. Białka ubij na sztywną pianę następnie dodaj cukier i miksuj na jednolita masę. Dodaj żółtka i mieszaj na wolnych obrotach po to aby białka były napowietrzone. Dodaj przesiane mąki i proszek. Mieszaj łyżką i wylej ciasto na forme wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 160-170 stopniach. Studzimy.
  • biszkopt 2. Z biszkoptu wycinamy za pomocą małego talerzyka środek tak aby powstała nam równa dziurka. .
  • Biszkopt 3. Wyjmujemy środek z biszkopta i wycinamy w większym jeszcze jeden krążek tak aby zostały nam dwa krążki.
  • Biszkopt 4. Przekładamy krążki do okrągłej formy.
  • śmietana 5. Połowę kremówki ubij na sztywno, dodaj 2 łyżki cukru pudru, dodaj 1 serek mascarpone, wymieszaj i dodaj rozpuszczoną ciepłą żelatynę (1,5 łyżeczki żelatyny zalej 3 łyżkami zimnej wody i podgrzej do rozpuszczenia). Następnie i delikatnie mieszaj łyżką lub rózgą.
    Kolejną porcję kremówki przygotuj w ten sam sposób do dekoracji po schłodzeniu tortu.
  • kremówka 6. Śmietanę najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wypełnić największy wycięty brzeg biszkoptu.
  • mus 7. Galaretkę i żelatynę wsypujemy szklanki gorącej wodą ok 150ml. Mrożone owoce lekko rozmrażamy i za pomocą blendera rozdrabniamy na mus. Dodaję galaretkę i mieszam z musem.
  • tort 8. Następnie wylej mus owocowy w kolejną wyciętą szczelinę między biszkoptami pamiętając aby w sam środek wstawić szklankę po to aby po stężeniu musu i wyjęciu szklanki można było wypełnić to miejsce kremówką.
  • tort 9. Tak wypełniony tort masą śmietanową i musem dekorujemy dookoła bitą śmietana i dekoracjami. pozostawiamy do schłodzenia na min 2 godziny przed podaniem.

Porady

tort można przygotować z prostokątnych pasków biszkoptu. Dzięki mrożonym owocom mus błyskawicznie tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort poprzeczny bez pieczenia

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort poprzeczny bez pieczenia

ewaeu Łatwy torcik do zrobienia . Ładnie wygląda i dobrze smakuje. 60 min

To może cię zainteresować