Uszka do barszczu wigilijnego

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bez uszek z grzybami nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej. W mojej rodzinie to danie przechodzi z pokolenia na pokolenie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1 jajko
    ● płaska łyżeczka soli
    ● szczypta cukru
    ● 3 dag drożdży
    ● 1/2 szkl. wody
    Farsz:
    ● 5 dag dowolnych suszonych grzybów
    ● 1 łyżka masła
    ● 1 cebula
    ● 1 łyżka bułki tartej
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Uszka do barszczu wigilijnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrabiamy ciasto drożdżowe.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Grzyby gotujemy do
    miękkości. Siekamy lub
    przepuszczamy przez maszynkę
    do mięsa. Smażymy
    na maśle z drobno pokrojoną
    cebulą. Mieszamy
    z bułką tartą i jajkiem.
    Doprawiamy do smaku.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy
    i kroimy na małe kwadraty
    (4x4 cm). Nakładamy farsz
    i składamy w trójkąty.
    Dokładnie sklejamy brzegi,
    a następnie rogi trójkąta.
    Smażymy w głębokim
    oleju na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować