Uszka do barszczu.

0 (0 ocen)

Szybkie i tanie w przygotowaniu, nawet zwykłe dni robię takie uszka by przypomnieć sobie jak smakują tradycyjne uszka.

Składniki:

  • 500 g mąki (ok. 3 szklanek),
    1 jajko,
    Ciepła woda -1/2 szkl
    sól.

    Farsz:
    100 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków),
    2 łyżki masła,
    1 cebula,
    bułka tarta do zagęszczenia farszu.

Uszka do barszczu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewamy grzyby letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu bardzo drobno siekamy.
  • 2. Bardzo drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku. Możemy dodać łyżkę oleju sojowego. Studzimy.
  • 3. Z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy kwadraty 5x5 cm, lub kółka . Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy