Uszka z mięsem z indyka

4.49 (173 ocen)

Doskonałe do barszczu jak i do jedzenia samodzielnie na obiad.

Składniki:

  • Ciasto:
    -250 g mąki pszennej
    -100 g mąki tortowej
    -150 ml ciepłej wody
    -1 żółtko
    -1 łyżka oleju
    -szczypta soli

    Farsz:
    -150 g mięsa mielonego z indyka
    -1 mała cebulka
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne

Uszka z mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso smażymy z solą, pieprzem i bardzo drobno posiekaną cebulką. Studzimy.
  • 2. Obie mąki przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy (najlepiej ręcznie) aż powstanie jednolita masa. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 30 minutowy odpoczynek.
  • 3. Po upływie tego czasu posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 mm. Wycinamy małe kółeczka i na środek każdego z nich układamy odrobinę farszu. Następnie zlepiamy brzegi ciasta.
  • 4. Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy aby nie przykleiły się do garnka. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze 2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową aby pozbyć się nadmiaru wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować