Uszka z mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso smażymy z solą, pieprzem i bardzo drobno posiekaną cebulką. Studzimy.
2.Obie mąki przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy (najlepiej ręcznie) aż powstanie jednolita masa. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 30 minutowy odpoczynek.
3.Po upływie tego czasu posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 mm. Wycinamy małe kółeczka i na środek każdego z nich układamy odrobinę farszu. Następnie zlepiamy brzegi ciasta.
4.Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy aby nie przykleiły się do garnka. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze 2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową aby pozbyć się nadmiaru wody.
Komentarze