Uśmiechnięty miś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, mleko i jajka miksujemy
na ciasto o konsystencji
gęstej śmietany
(trochę gęściejsze niż na
naleśniki). Na patelni smażymy
duży placek, około
20 cm średnicy. Ciasto nalewamy
tak, by połowa
brzegu była równa, a druga
poszarpana (wypustki imitują
kudłatą głowę misia).
Smażymy kolejne placki
z obu stron na oleju.
2.Na usmażone placki nakładamy
kleksy z białego jogurtu
i chrupek czekoladowych
(oczy). Buzię zaznaczamy różowym
jogurtem i przez środek
malujemy uśmiech, maczając
wykałaczkę w gęstym soku malinowym. Nos robimy
z chrupka. Wypustki na brzegu
placka również dekorujemy
jogurtem i sokiem. Im więcej
zrobimy plamek z jogurtu i soku,
tym słodsze będą nasze
placki.
Komentarze