Uniwersalna pikantna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pikantną zapiekankę możemy podawać do wszelkich dań z patelni (kotletów, klopsów, udek) oraz mięs z grilla. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest też smacznym dodatkiem do barszczu.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 10 łyżek oleju słonecznikowego
    ● 10 łyżek mąki pszennej
    ● 15 dag marchewki
    ● 15 dag brokułów
    ● 15 dag zielonej fasolki szparagowej
    ● 5 dag posiekanego koperku i natki pietruszki
    ● 3 papryki: zielona, czerwona, żółta
    ● puszka groszku
    ● przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Uniwersalna pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uniwersalna pikantna 1. Warzywa myjemy. Marchewkę
    obieramy, kroimy. Z pap ryk
    usuwamy gniazda na sienne,
    miąższ kroimy w kostkę lub
    paseczki. Brokuła dzielimy na
    różyczki, fasolkę kroimy na
    kawałki. Groszek osączamy.
    Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy. Przekładamy
    do naczynia żaroodpornego.
  • Uniwersalna pikantna 2. Jajka, mąkę i olej mieszamy
    i wylewamy na warzywa.
  • Uniwersalna pikantna 3. Zapiekamy 25 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 180 C.
    Ciasto powinno się zrumienić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy