Pikantną zapiekankę możemy podawać do wszelkich dań z patelni (kotletów, klopsów, udek) oraz mięs z grilla. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest też smacznym dodatkiem do barszczu.
Składniki:
● 5 jajek
● 10 łyżek oleju słonecznikowego
● 10 łyżek mąki pszennej
● 15 dag marchewki
● 15 dag brokułów
● 15 dag zielonej fasolki szparagowej
● 5 dag posiekanego koperku i natki pietruszki
● 3 papryki: zielona, czerwona, żółta
● puszka groszku
● przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Uniwersalna pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Marchewkę
obieramy, kroimy. Z pap ryk
usuwamy gniazda na sienne,
miąższ kroimy w kostkę lub
paseczki. Brokuła dzielimy na
różyczki, fasolkę kroimy na
kawałki. Groszek osączamy.
Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego.
2.Jajka, mąkę i olej mieszamy
i wylewamy na warzywa.
3.Zapiekamy 25 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 C.
Ciasto powinno się zrumienić.
Komentarze