Ukraiński tort wątróbkowy

4.46 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pochodzę z Ukrainy. Lubię dobrze zjeść. Odkąd mieszkam w Polsce, rodzina męża prosi mnie,bym na każde święta przygotowała tort wątróbkowy. Jest naprawdę smaczny.

Składniki:

  • Naleśniki:
    1/2 kg wątróbki wieprzowej
    ● 1/2 l mleka
    ● 5 jajek
    ● cebula
    ● 2 szkl. mąki.

    Farsz:
    2 duże marchewki
    ● cebula
    ● olej

    Oraz:
    majonez
    ● starty żółty ser lub jajko ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.46 (224 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Przystawki

Ukraiński tort wątróbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ukraiński tort wątróbkowy 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę ścieramy na tarce, dodajemy do masy z wątróbki, mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy mleko. Mieszamy i dodajemy tyle mąki,
    by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Z ciasta na oleju smażymy naleśniki.
  • Ukraiński tort wątróbkowy 2. Robimy farsz. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy marchewkę i mieszając,
    dusimy na małym ogniu, aż nabierze złocistego koloru.
  • Ukraiński tort wątróbkowy 3. Naleśniki układamy warstwowo, smarując je na przemian: jeden majonezem, a drugi farszem. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy serem
    lub startym na tarce jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować