Udziec z sarny w czerwonym winie

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam mięsa z sarny, tak że miałam niezły dylemat jak go przyrządzić....w rezultacie, po rodzinnej naradzie powstała wykwintna pieczeń w pysznym, winnym sosie.

Składniki:

  • ok. 1 kg miesa z udźca sarny
    • 1/2 kg dość tłustego boczku świeżego
    • smalec i masło klarowane do obsmażenia mięsa
    • marynata:
    • 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • 3/4 szklanki wody
    • liść laurowy, 5 ziaren jałowca
    • 2 małe cebule
    • 1 średnia marchewka
    • do sosu:
    • 150 ml. słodkiej śmietanki 12 %
    • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    • łyżka borówek ze słoika
    • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Udziec z sarny w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rmfwkj 1. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Wymieszać wino z wodą, dodać do niego marchew, cebulę, liść laurowy, ziarna jałowca, 1/4 łyżeczki soli i tylko zagotować, następnie ostudzić zalewę i umieścić w niej oczyszczone z błon mięso, całość wstawić do lodówki na 2 doby.
    Mięso należy przewracać przynajmniej 2 razy dziennie.
    Po tym czasie je wyjąć z marynaty, osuszyć w ręczniku papierowym i obsmażyć z każdej strony na mieszance masła i smalcu.
  • image-0bgows1 2. Boczek naciąć w poprzek, tak aby powstał jeden duży płat, natrzeć go solą i pieprzem, ułożyć na nim zrumienione mięso, dokładnie zwinąć i obwiązać sznurkiem bawełnianym.
  • image-17r3hkp 3. Umieścić w brytfannie (z pokrywą), podlać częścią przecedzonej marynaty i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec pod przykryciem ok. 1,5 - 2 godzin w temp. 180 stopni, podlewając marynatą aż do jej wyczerpania.
    Na pół godziny przed końcem, zdjąć pokrywę i pozwolić aby pieczeń dobrze się zrumieniła.
  • image-0vd42p8 4. Kiedy już jesteśmy pewni, że mięso jest miękkie, wyjąć je z brytfanny i po lekkim ostudzeniu zdjąć delikatnie sznurek, potem pokroić na plastry.
  • 5. Do sosu dodać łyżkę borówek, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, szczyptę cukru i w razie potrzeby sól i świeżo mielony pieprz.

    Pokrojoną w plastry pieczeń podać z sosem.

    Smacznego życzę !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować