Nigdy nie robiłam ani nie jadłam mięsa z sarny, tak że miałam niezły dylemat jak go przyrządzić....w rezultacie, po rodzinnej naradzie powstała wykwintna pieczeń w pysznym, winnym sosie.
Składniki:
ok. 1 kg miesa z udźca sarny
• 1/2 kg dość tłustego boczku świeżego
• smalec i masło klarowane do obsmażenia mięsa
• marynata:
• 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• 3/4 szklanki wody
• liść laurowy, 5 ziaren jałowca
• 2 małe cebule
• 1 średnia marchewka
• do sosu:
• 150 ml. słodkiej śmietanki 12 %
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• łyżka borówek ze słoika
• sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru
Udziec z sarny w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać wino z wodą, dodać do niego marchew, cebulę, liść laurowy, ziarna jałowca, 1/4 łyżeczki soli i tylko zagotować, następnie ostudzić zalewę i umieścić w niej oczyszczone z błon mięso, całość wstawić do lodówki na 2 doby.
Mięso należy przewracać przynajmniej 2 razy dziennie.
Po tym czasie je wyjąć z marynaty, osuszyć w ręczniku papierowym i obsmażyć z każdej strony na mieszance masła i smalcu.
2.Boczek naciąć w poprzek, tak aby powstał jeden duży płat, natrzeć go solą i pieprzem, ułożyć na nim zrumienione mięso, dokładnie zwinąć i obwiązać sznurkiem bawełnianym.
3.Umieścić w brytfannie (z pokrywą), podlać częścią przecedzonej marynaty i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec pod przykryciem ok. 1,5 - 2 godzin w temp. 180 stopni, podlewając marynatą aż do jej wyczerpania.
Na pół godziny przed końcem, zdjąć pokrywę i pozwolić aby pieczeń dobrze się zrumieniła.
4.Kiedy już jesteśmy pewni, że mięso jest miękkie, wyjąć je z brytfanny i po lekkim ostudzeniu zdjąć delikatnie sznurek, potem pokroić na plastry.
5.Do sosu dodać łyżkę borówek, śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, szczyptę cukru i w razie potrzeby sól i świeżo mielony pieprz.
Komentarze