Jedna łyżka miodu
Trzy łyżki ketchupu pikantnego bądź łagodnego, wg uznania
Przyprawy : vegeta, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, pieprz, papryka słodka
Marchewka z groszkiem :
słoik marchewki z groszkiem
dwie łyżki masła
1 płaska łyżka mąki
gałka muszkatołowa
sól
imbir w proszku
Udko z kurczaka w marynacie miodowo - ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka zdejmuję skórę, nacinam, aby marynata przeszła na mięso, nacieram go marynatą i odstawiam na godzinę do lodówki, po tym czasie przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam pozostałą marynatą. Piekę półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,
Marchewkę z groszkiem przelewam do garnka, dodaję sól. Odlewam trochę wody. Z masła i mąki robię zasmażkę, gdy nabierze brązowego koloru, dodaję do marchewki. Doprawiam imbirem i gałką.
Ziemniaki gotujemy tradycyjnie, odcedzamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i gałkę. Ubijamy.
Komentarze