Udko z kurczaka w marynacie miodowo - ketchupowej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

podane z puree z gałką muszkatołową

  • 3 godz.

Składniki:

  • Jedna łyżka miodu
    Trzy łyżki ketchupu pikantnego bądź łagodnego, wg uznania
    Przyprawy : vegeta, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka, pieprz, papryka słodka

    Marchewka z groszkiem :
    słoik marchewki z groszkiem
    dwie łyżki masła
    1 płaska łyżka mąki
    gałka muszkatołowa
    sól
    imbir w proszku

    puree:
    ziemniaki
    śmietana kwaśna
    pieprz
    gałka muszkatołowa

Udko z kurczaka w marynacie miodowo - ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka zdejmuję skórę, nacinam, aby marynata przeszła na mięso, nacieram go marynatą i odstawiam na godzinę do lodówki, po tym czasie przekładam do naczynia żaroodpornego i polewam pozostałą marynatą. Piekę półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,

    Marchewkę z groszkiem przelewam do garnka, dodaję sól. Odlewam trochę wody. Z masła i mąki robię zasmażkę, gdy nabierze brązowego koloru, dodaję do marchewki. Doprawiam imbirem i gałką.

    Ziemniaki gotujemy tradycyjnie, odcedzamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i gałkę. Ubijamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy