Udka zapiekane z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: udka podzielić na części, oczyścić, opłukać, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Pieczarki oczyścić, pokroić w małe kawałki. Kalafiora i brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Cukinię opłukać, pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ryż, zalać bulionem, tak by płyn był około 1cm nad ryżem, wysypać warzywa. Posypać delikatnie solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka. Wstawić do piekarnika i piec w temp. około 180 stopni przez 30 minut następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec do miękkości składników. Ryż musi wchłonąć cały bulion. Przed końcem pieczenia uchylić wierzch naczynia, by mięso się zrumieniło. Przed spożyciem doprawić jeszcze przyprawami.
Porady
Do dania można dodać swoje ulubione warzywa, mogą być mrożone.
Komentarze