Udka z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kukurydzę i groszek dokładnie osączamy z zalewy. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w średnią kostkę. Mieszamy z surowym ryżem, kukurydzą i groszkiem. Przekładamy do naczynia
żaroodpornego i zalewamy 2,5 szklanki wody.
2.Pół szklanki wody zagotowujemy, rozpuszczamy kostki rosołowe. Do bulionu wlewamy olej, mieszamy. Wlewamy do ryżu z warzywami, dokładnie mieszamy.
3.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Nacieramy czosnkiem, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
4.Udka układamy w naczyniu żaroodpornym , na ryżu
z warzywami. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 220 °C. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 °C i pieczemy jeszcze 50 minut.
Komentarze