Udka z rodzynkami po turecku

4.51 (198 ocen)

  • 60 min

A może tak podane udka dla odmiany ?

  • 60 min

Składniki:


  • 4 udka z kurczaka
    200 g ryżu
    duża cebula
    łyżka rodzynek
    łyżka owoców goji
    łyżeczka cynamonu
    masło
    pieprz
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z rodzynkami po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myłem , dokładnie osuszyłem , natarłem solą i pieprzem. Rodzynki i owoce goji umyłem i osuszyłem. Obrałem i posiekałem cebulę , przesmażyłem ją na gorącym oleju.
    Do cebuli włożyłem udka , dodałem rodzynki , owoce goji i łyżeczkę cynamonu. Wlałem tyle gorącej wody, aby zakryła mięso , przykryłem i dusiłem 30 minut.

    Ryż ugotowałem na półtwardo , odcedziłem. Naczynie do zapiekanek wysmarowałem masłem , ułożyłem w nim warstwę ryżu. Na nim ułożyłem udka razem z sosem.
    Przed włożeniem do piekarnika przykryłem formę folią aluminiową. Piekłem ok. 30 minut w temperaturze 150 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować