Gdy znudzą się zwykłe pieczone udka, można je nadziać wspaniałym farszem z pieczarek i orzechów laskowych, zyskają na smaku,będą prawdziwą ucztą na obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
6 małych udek z kurczaka
6 dużych pieczarek
3 łyżki mielonych orzechów laskowych
1 jajko
2 cebule
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz bałkański do smaku
zioła dalmatyńskie
przyprawa do kurczaka
Udka z pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nadzienie: Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, obraną jedną cebulę siekamy nożem w kosteczkę.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i cebulę dusimy do miękkości dodając w trakcie mielone orzechy.Gdy prawie cały płyn odparuje wbijamy jajko i szybko całość mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zostawiamy do ostygnięcia.
2.Z udek ostrym nożem delikatnie oddzielamy skórkę od mięsa i wpychamy w środek farsz pieczarkowy.Oprószamy równomiernie z każdej strony udka podanymi przyprawami pieprzem i solą układamy w naczyniu żaroodpornym, drugą obrana cebulę kroimy w cząstki, układamy na mięsie i pieczemy w piekarniku w temp 180*c około 1,2 godz aż mięso będzie miękkie. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Komentarze