Udka z kurczaka z warzywami po azjatycku

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Pomysł na przygotowanie tego dania pojawił się w niemieckim mieście Essen i od tej pory bardzo często gości na moim stole. Pyszne i zdrowe danie jednogarnkowe.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 4 udka z kurczaka,
    - 2 cykorie,
    - 200 g selera naciowego,
    - 1 papryka zielona,
    - 2 marchewki,
    - 8 ziemniaków średniej wielkości,
    - 6 szalotek,
    - cebula dymka do posypania potrawy,
    - płaska łyżka curry,
    - papryczka chili,
    - 2 łyżki oleju sezamowego,
    - 4 łyżki sosu sojowego,
    - 3 ząbki czosnku,
    - łyżka oleju rzepakowego,
    - łyżka soku z limonki,
    -pół łyżeczki otartej skórki z limonki,
    - 1 łyża imbiru
    - łyżka miodu.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka z warzywami po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę:
    Do miski w której będziemy marynować udka, należy kolejno dodawać:
    curry, 2 łyżki sosu sojowego, miód, sok z limonki, papryczkę chili pokrojoną w drobną kostkę,imbir starty na tarce o drobnych oczkach, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę z limonki oraz łyżkę oleju sezamowego. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i w tejże marynacie obtoczyć udka z kurczaka. Marynować minimum 30 minut.
  • 2. W oczekiwaniu na zamarynowanie udek przystępujemy do obierania i krojenia warzyw. Obieramy marchew, ziemniaki i cebulę.

    Marchew pokroić na kawałki średnicy ok 3 cm. Ziemniaki oraz szalotkę na pół.

    Następnie należy pokroić paprykę na 6 części, selera na kawałki ok 2 cm oraz cykorię na 4 części.

  • Udka z kurczaka z warzywami po azjatycku 3. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej kurczaka z obu stron na rumiany kolor. Następnie dodać ziemniaki oraz marchew. Dusić pod przykryciem 15 min. Po upływie tego czasu dołożyć pokrojonego selera naciowego, cykorię, paprykę, szalotki oraz 2 ząbki czosnku nieobrane. Dodać 2 łyżki sosu sojowego. Dusić ok 25min pod przykryciem. Minutę przed końcem smażenia dodać odrobinę świeżego imbiru i szczyptę curry dla wzmocnienia smaku potrawy. Zdjąć z ognia i polać całość łyżką oleju sezamowego. Posypać pokrojoną cebulą dymką.

    Danie jest gotowe.

    Smacznego!

Porady

Gdy przed przyrządzeniem cykorii, spróbujemy kawałek liścia i stwierdzimy, że jest zbyt gorzki, nadmiaru goryczy możemy pozbyć się, mocząc kolby przez kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny lub sporą ilością soli. Ustawione pionowo, zanurzone tylko dolną częścią rośliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować