4 udka,1kg ziemniaków,3 większe marchewki,2 duże cebule,3 ząbki czosnku,300g pieczarek,vegeta,przyprawa do kurczaka ,przyprawa do ziemniakow,olej ,papryka slodka,1 łyzka smalczyku.
Udka z kurczaka pieczone w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka natrzeć vegetą,przyprawą do kurczaka,oraz słodką papryką .polać trochę olejem,wymieszać odstawić .Warzywa obrać .ziemniaki pokroić w kostkę średniej wielkości ,marchew w grubsze plasterki ,cebulę w ćwiartki,pieczarki w plasterki ,oraz czosnek również w plasterki Do pokrojonych warzyw dodac przyprawę do ziemniaków ,vegetę ,polać trochę olejem wymieszać .Do rękawa do pieczenia włożyć mięso oraz warzywa,dodać 3/4 szkl.wody oraz smalczyk.Piec w piekarniku 1,5 godz w 190 st.
Porady
Do dania możemy jeszcze wykorzystać korzeń selera oraz pietruszki.
Komentarze