Pyszności !! Niesamowity przepis i dokładnie taki, jakie lubię najbardziej- łatwy i bardzo szybki, niewymagający dużej ilości składników i długiej pracy!!
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- całe udka z kurczaka (udko+ podudzie): 5 sztuk
- masło: 65 gramów
- cebula: 1 sztuka
- powidła śliwkowe: 0.5 szklanki
- ketchup (najlepiej pikantny): 0.5 szklanki
- suszone śliwki: 8 sztuk
- woda: 0.75 szklanki
- sól, słodka papryka w proszku: 1 szczypta
Udka z kurczaka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić podudzia od udek, umyć i osuszyć. Wszystkie kawałki kurczaka posypać dokładnie solą i papryką i obsmażyć na maśle, aż skórka się zrumieni. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować, aż sos zgęstnieje. Gorącym sosem polać kurczaka, nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę (na ostatnie 10- 15 min zdjęłam pokrywę, aby sos zgęstniał).
Komentarze