Udka z kurczaka na ostro

0 (0 ocen)

Danie jest bardzo ostre i bardzo smaczne.Polecam :)

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (bez pałek, bez skóry i bez kości)
    3 kolorowe papryki (zielona,żółta,czerwona)
    1 średnia cukninia
    1 duże czerwona cebula
    2 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 duża/długa papryczka chili
    1 łyżka przyprawa do kurczaka
    3 łyżki garam masala
    2 łyżeczki apryka czerwona w proszku
    3 łyżki przyprawa 5 smaków
    3 łyżki przyprawa kuchni azjatyckiej wok
    sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
    1/2 szklanki wody przegotowanej

Udka z kurczaka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażamy mięso 1. Z mięsa pozbywamy sie nadmiar tłuszczu,błonek.Myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dodatkiem soli,przyprawy do kurczaka i pieprzu.Gdy jest już podsmażone dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili (z ziarenkami) i posiekany czosnek,dalej smażymy-mieszając ok.6-7 minut,zmniejszamy gaz,wlewamy pół szklanki wody i przykrywamy pokrywą.
  • dodajemy warzywa i resztę przypraw 2. Umyte warzywa tj.papryki kroimy w paseczki,cukinię w słupki (bez miąższu)o dowolnej długości a cebulę w krążki.Wszystko wsypujemy do warzyw-mieszamy. Następnie dodajemy resztę przypraw i dusimy od czasu do czasu mieszając.Gdy warzywa zmiękną odkrywamy pokrywę i całość jeszcze smażymy,mieszając do odparowania połowy płynu który się wytworzył podczas duszenia warzyw i gotowe.Na koniec próbujemy jeśli za mało doprawione to można sobie jeszcze doprawić wg.własnego uznania w/w przyprawami.
  • Smacznego :-) 3. Podajemy np. z ryzem i ogórkiem konserwowym
    Smacznego . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy