Udka z kapustą podajemy do ziemniaków lub pieczywa. Kapusta w trakcie pieczenia super przechodzi aromatem boczku, do tego delikatne mięsko i mamy pyszne jedzenie. POLECAM.
Składniki:
Składniki na 2 duże porcje lub 4 małe :
• 2 duże udka,
• 500 gram kiszonej kapusty,
• 200 gram boczku,
• Kminek,
• Przyprawa do kurczaka,
• Zioła prowansalskie,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Olej rzepakowy do natarcia udek,
• Natka pietruszki do posypania
Udka z kapustą kiszoną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę odsączamy z soku (jeśli nie lubimy kwaśnej przepłukujemy ją wcześniej). Boczek kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch kapusty posypujemy kminkiem.
2.Przepłukane i osuszone udka nacieramy olejem i oprószamy przyprawą do kurczaka, ziołami oraz świeżo mielonym pieprzem.
3.Przyprawione udka wykładamy na kapustę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180°C, do miękkości udek.
Komentarze