Udka z kapustą kiszoną i boczkiem

4.5 (163 ocen)

Udka z kapustą podajemy do ziemniaków lub pieczywa. Kapusta w trakcie pieczenia super przechodzi aromatem boczku, do tego delikatne mięsko i mamy pyszne jedzenie. POLECAM.

Składniki:

  • Składniki na 2 duże porcje lub 4 małe :
    • 2 duże udka,
    • 500 gram kiszonej kapusty,
    • 200 gram boczku,
    • Kminek,
    • Przyprawa do kurczaka,
    • Zioła prowansalskie,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Olej rzepakowy do natarcia udek,
    • Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Udka z kapustą kiszoną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana kapusta i boczek 1. Kapustę odsączamy z soku (jeśli nie lubimy kwaśnej przepłukujemy ją wcześniej). Boczek kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Wierzch kapusty posypujemy kminkiem.
  • przygotowanie udek 2. Przepłukane i osuszone udka nacieramy olejem i oprószamy przyprawą do kurczaka, ziołami oraz świeżo mielonym pieprzem.
  • przed pieczeniem 3. Przyprawione udka wykładamy na kapustę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180°C, do miękkości udek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Mięso Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować