Udka wyluzowane ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Udka które mojej rodzinie bardzo smakowały. Mięso jest soczyste za sprawą octu winnego który dodaję do marynaty. Szparagi dajnie się komponują z nimi.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    8 szparagów zielonych
    4 szparagi białe

    marynata:
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki octu winnego
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki bazyli
    1/2 łyżeczki majeranku
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka wyluzowane ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka wyluzowane zamarynowane 1. Udka z kurczaka przekrawam wzdłuż i wyjmuję kostki. Mięso przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, olej, ocet winny, sól, pieprz, bazylię, majeranek. Mięso odkładam do lodówki w marynacie na noc.
    Szparagi białe obieram i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Dodaję szparagi zielone i dalej gotuję aż będą aldente. Około 10 minut razem. Na każdym kawałku udka układa po dwie szparagi zielone i jedną białą. Ściągam je za pomocą grubej nitki w rulon. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.
  • szparagi w rozciętym udku 2. Dodaję szparagi zielone i dalej gotuję aż będą aldente. Około 10 minut razem. Na każdym kawałku udka układa po dwie szparagi zielone i jedną białą. Ściągam je za pomocą grubej nitki w rulon. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.
  • udka związane smażone 3. Ściągam je za pomocą grubej nitki w rulon. Smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym około 45 minut. Przed podaniem usuwam nitki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szparagi Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować