Bardzo lubi eksperymentować w kuchni i właśnie tak powstało to danie, które zrobiłam z produktów dostępnych w domu. Od tamtego czasu robię je bardzo często.
1 godz. 30 min
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1 duża papryka czerwona
- 1 mała cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 5 dużych ziemniaków
- 6 plastrów żółtego sera
- przyprawa uniwersalna
- pieprz kolorowy
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa do ziemniaków
- zioła prowansalskie
- olej
Udka w warzywkach pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka moczymy w wodzie z odrobiną soli przez 1h. Następnie marynujemy udka w przyprawie do kurczaka, i ziołach prowansalskich świeżo zmielonym pieprzu.
2.Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę.
3.Pieczarki obieramy, połowę mieszamy z papryką, ziołami prowansalskimi, odrobiną przyprawy uniwersalnej i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Drugą połowę przysmażamy na oleju, po czym dodajemy również do papryki. Polewamy je odrobiną oleju.
4.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry (nie mogą być za cienkie, ani za grube), przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, odrobiną ziół prowansalskich i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
5.Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków, polewamy odrobiną oleju. Po bokach na ziemniaki wysypujemy warzywa, a po środku układamy udka obok siebie. Wszystko przykrywamy plastrami ziemniaków.
6.Pieczemy w temperaturze 180°C w zamkniętym naczyniu. Po ok. 30 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia rozkładamy plastry żółtego sera i pieczemy do czasu jego roztopienia.
Komentarze