Aromatyczne, soczyste, mięciutkie wręcz rozpływające się w buzi udka w papryce to idealna propozycja na obiad. Dodatek cebuli sprawia, że mięso nabiera bardziej słodkiego smaku.
Udka w paprykowej marynacie duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. Zasypać papryką, solą, pieprzem, czosnkiem oraz dodać olej. Wymieszać dokładnie, aby każde udko było w przyprawach. Wstawić do lodówki na 2-3 h.
2.Kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min.
3.Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu.
Komentarze