Udka w paprykowej marynacie duszone w cebuli

4 (1 ocen)

Aromatyczne, soczyste, mięciutkie wręcz rozpływające się w buzi udka w papryce to idealna propozycja na obiad. Dodatek cebuli sprawia, że mięso nabiera bardziej słodkiego smaku.

Składniki:

  • udka z kurczaka 6 szt.
    woda 1 szkl.
    cebula 2 szt.

    Marynata:
    olej 3 łyżki
    papryka słodka mielona 2 łyżki
    czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
    sól 1 łyżeczka
    pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w paprykowej marynacie duszone w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bx2rmw 1. Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. Zasypać papryką, solą, pieprzem, czosnkiem oraz dodać olej. Wymieszać dokładnie, aby każde udko było w przyprawach. Wstawić do lodówki na 2-3 h.
  • image-0ldp9lx 2. Kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min.
  • image-1xjol1h 3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Marynata Papryka Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować