Udka w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy, kroimy na pół, posypujemy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i przyprawą do kurczaka. Następnie każdą część udka obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Kiedy udka są już podsmażone zalewamy je wodą. I gotujemy.
2.W tym czasie kiedy udka gotują się, zajmujemy się pieczarkami. Myjemy je, kroimy i wrzucamy do sosu. Kroimy także cebulę. Patelnię lub garnek zakrywamy i wszystko gotujemy ok. 45 minut.
Po tym czasie wyławiamy udka, sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z mlekiem i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy w miseczce z solą, rozcieńczamy ją sosem i dodajemy. Mieszamy, gotujemy i wkładamy z powrotem mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
Najlepszym naczyniem do tego dania będzie duża patelnia albo garnek. Wody wlewamy tyle żeby udka były prawie całe zakryte.
Komentarze