Udka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

4.46 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moja wariacja na temat udek, takie gotowane z pieczarkami są soczyste i mięciutkie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -4 udka z kurczaka
    -700 g pieczarek
    -duża cebula
    -kubek kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
    -mąka do obtoczenia udek
    -3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
    -pół szklanki mleka
    -woda
    -sól, pieprz, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pieczarkowy

Udka w sosie pieczarkowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażonie udek 1. Udka myjemy, osuszamy, kroimy na pół, posypujemy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i przyprawą do kurczaka. Następnie każdą część udka obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Kiedy udka są już podsmażone zalewamy je wodą. I gotujemy.
  • Udka z pieczarkami 2. W tym czasie kiedy udka gotują się, zajmujemy się pieczarkami. Myjemy je, kroimy i wrzucamy do sosu. Kroimy także cebulę. Patelnię lub garnek zakrywamy i wszystko gotujemy ok. 45 minut.
    Po tym czasie wyławiamy udka, sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z mlekiem i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy w miseczce z solą, rozcieńczamy ją sosem i dodajemy. Mieszamy, gotujemy i wkładamy z powrotem mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

Najlepszym naczyniem do tego dania będzie duża patelnia albo garnek. Wody wlewamy tyle żeby udka były prawie całe zakryte.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować