Udka w miodowo-morelowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie udka w miodowo-morelowej marynacie to pomysł na niecodzienny bardzo smaczny obiad....

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    4 łyżki dżemu morelowego
    2 łyżki płynnego miodu naturalnego
    6 łyżek jasnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    sól himalajska do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka w miodowo-morelowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dżem morelowy wkładam do miseczki wlewam sos sojowy, miód,dodaję mieloną słodką paprykę i majeranek i blenderem miksuję wszystko na jednolitą masę,tak aby nie było grudek,marynatę odstawiam. Mięso myję osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą z każdej strony równomiernie,odstawiam do lodówki na 10 minut
  • 2. Mięso wyjmuje wkładam do rękawa do pieczenia,zaciskam sznureczkiem koniec z jednej strony,wlewam przygotowaną marynatę ,dolewam 4 łyżki wody,zawiązuję drugi koniec,i delikatnie obracam mięso aby równo pokryło się marynatą.
  • 3. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekę około 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zostawiam jeszcze na kilka minut aby udka się przyrumieniły. Podaję z ziemniakami i bukietem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować