Wspaniały obiad dla całej rodziny. A wyrazistość roztopionego sera feta, to coś wspaniałego. Danie powstało w mojej głowie specjalnie, na konkurs "kreatywne gotowanie" :-)
Składniki:
Składniki podstawowe:
-1 kg udek z kurczaka
-200 g sera feta
-4 duże marchewki
Dodatkowo:
-1 pęczek świeżego koperku
Składniki robocze:
-1 saszetka (25 g.) przyprawy do kurczaka
-1 łyżka rozmarynu
-pół łyżeczki soli
-olej do smażenia
Udka pod chmurką z puree marchewkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy, osuszamy, dokładnie obtaczamy w przyprawie do kurczaka i w rozmarynie i wstawiamy na godzinę do lodówki.
2.Następnie udka smażymy na oleju po 15 minut z każdej strony.
3.W tym czasie obieramy i gotujemy do miękkości marchewkę.
4.Ugotowaną marchew ugniatamy ubijaczką do ziemniaków. Dodajemy do niej połowę posiekanego koperku i sól. Dokładnie mieszamy.
5.Kiedy udka kończą się smażyć przygotowujemy sos:
pokrojony w kostkę ser feta oraz pozostałą połowę posiekanego kopru łączymy ze sobą, a następnie roztapiamy tak, żeby pozostały jeszcze małe cząsteczki sera.
6.Udka polewamy sosem ze stopionej fety, obok układamy puree z marchewki i dekorujemy talerz świeżym koperkiem.
Komentarze