Udka pod chmurką z puree marchewkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

Wspaniały obiad dla całej rodziny. A wyrazistość roztopionego sera feta, to coś wspaniałego. Danie powstało w mojej głowie specjalnie, na konkurs "kreatywne gotowanie" :-)

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -1 kg udek z kurczaka
    -200 g sera feta
    -4 duże marchewki

    Dodatkowo:
    -1 pęczek świeżego koperku

    Składniki robocze:
    -1 saszetka (25 g.) przyprawy do kurczaka
    -1 łyżka rozmarynu
    -pół łyżeczki soli
    -olej do smażenia

Udka pod chmurką z puree marchewkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy, dokładnie obtaczamy w przyprawie do kurczaka i w rozmarynie i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Następnie udka smażymy na oleju po 15 minut z każdej strony.
  • 3. W tym czasie obieramy i gotujemy do miękkości marchewkę.
  • 4. Ugotowaną marchew ugniatamy ubijaczką do ziemniaków. Dodajemy do niej połowę posiekanego koperku i sól. Dokładnie mieszamy.
  • 5. Kiedy udka kończą się smażyć przygotowujemy sos:
    pokrojony w kostkę ser feta oraz pozostałą połowę posiekanego kopru łączymy ze sobą, a następnie roztapiamy tak, żeby pozostały jeszcze małe cząsteczki sera.
  • 6. Udka polewamy sosem ze stopionej fety, obok układamy puree z marchewki i dekorujemy talerz świeżym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy